Festivalul Internațional Sigismund Toduță 2018

Festivalul Internațional “Sigismund Toduță” ediția a IV-a, 11-17 mai 2018

și Congresul internațional de Semiotică ediția a XIV-a, 11-15 mai 2018

Organizatorii Festivalului:
Rector AMGD, Președintele Festivalului – Prof.univ.dr. Vasile Jucan
Președintele Fundației “S.Toduță” – Prof.univ.dr. Ecaterina Banciu, directorul festivalului
Director Executiv: Lect.univ.dr. – Oana Bălan

Directorul Congresului:
Prof. univ. dr. Eero Tarasti – Universitatea din Helsinki și lect. univ. dr. Oana Andreica – (AMGD)

Comitetul științific: Prof. univ. dr. Gabriel Banciu (AMGD), prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu (UNMB), prof. univ. dr. Antigona Rădulescu (UNMB), prof. univ. dr. Ecaterina Banciu (AMGD) și lect. univ. dr. Oana Andreica (AMGD).

„Fiecare compozitor și fiecare muzician instrumentist sau solist vocal, undeva, trebuie să-și aducă aminte că a avut un îndrumător, care i-a deschis și a defrișat calea care pe urmă se desfășoară”, spunea Toduță; iar nouă, celor care am fost formați la școala lui ne revine nobila misiune de a-i păstra amintirea de mare compozitor, muzicolog, pedagog și om de cultură prin Festivalul Internațional care îi poartă numele și care dedică această a patra ediție aniversării a 110 ani de la nașterea sa, cu titlul emblematic „La obârșie, la izvor”.

Festivalul Internațional „Sigismund Toduță” aniversar va mai marca un eveniment de seamă, va deschide lucrările celui de al XIV-lea Congres de Semiotică muzicală (11-15 mai), una dintre cele mai importante manifestări dedicate muzicologiei, sub conducerea științifică a reputatului Eero Tarasti (Helsinki), DHC al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (2016), cu tema ”Music as Cultural Heritage and Novelty”. Vor participa peste 80 de muzicologi de seamă dar și doctoranzi din toate colțurile lumii, cele cinci zile de Congres fiind și un prilej în care Clujul, Academia de Muzică și numele lui Sigismund Toduță vor fi în centrul atenției în universități și instituții de specialitate de prestigiu.

Pe parcursul perioadei Festivalului vor evolua soliști cu reputație mondială (pianistul Daniel Goiți, flautistul Matei Ioachimescu, organistul Martin Sturm) și formații consacrate ale Academiei (prestigiosul Cvartet Transilvan, Ansamblul Icoane), Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Opera Română, soliști ai Operei Maghiare, corul Jubilate, artiști tineri premiați la concursuri de interpretare (pianistul Cadmiel Boțac, violonistul Francesco Ionașcu), dar și studenți talentați aflați la începutul carierei. Programul concertelor și a recitalurilor va include capodopere românești (Enescu și Toduță), lucrări din repertoriul internațional (Dvořak, Prokofiev, Ravel), dar și lucrări în primă audiție. De ziua lui Sigismund Toduță, 17 mai, vor fi interpretate în primă audiție lucrările premiate la ediția II-a a Concursului Internațional de compoziție „Sigismund Toduță”, mai 2017.

În cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional „Sigismund Toduţă”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Fundaţia „Sigismund Toduţă” au onoarea de a înmâna titlul de Doctor Honoris Causa (11 mai, ora 12), reputatului muzicolog Valentina Sandu-Dediu (RO) și compozitorului Agustín Fernandez, GB (15 mai, ora 12).
Accesul la aceste evenimente este liber, cu excepția celor organizate de Filarmonica de Stat Transilvania și Opera Română.

Organizatori:
Academia de Muzică „Gheorghe Dima”
Fundaţia „Sigismund Toduţă”

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Parteneri:
Filarmonica de Stat „Transilvania”, Universitatea Babeş-Bolyai
Opera Naţională Română, Opera Maghiară Cluj-Napoca

Director proiect – Președintele Fundației “S.Toduță” – Prof.univ.dr. Ecaterina Banciu
Responsabil financiar: Prof. Mihai Ghircoiaș
Asistent proiect: Diana Cifor